woensdag 18 juni 2008


KRULWILG

Deel 2: het loof


Omdat ik een terrein vol auto's als foto zou hebben gekregen als ik de boom in zijn totaliteit had gefotografeerd heb ik dus in plaats daarvan staand onder de boom de camera omhoog gericht om wat van de takken en het loof te fotogaferen.

Geen fantastische foto maar met wat goeie wil kan je toch wel de gekrulde takken, takjes en blaadjes zien.

KRULWILG

Deel 1: holte in stam


Twee berichten tussendoor met foto's van afgelopen maandag 16 juni toen ik bij mijn zus in Bergen op Zoom was in de nieuwbouwwijk Warande.

Ik was even een boodschap doen bij het winkelcentrum op het Zonneplein waar ik deze boom zag staan op het parkeerterrein.

Een Krulwilg met een holte erin. Nu heb ik het al wel diverse keren over Krulwilgen gehad maar dat waren allemaal dode exemplaren, ofwel omgewaaid of zo zwaar gesnoeid dat de dood er op volgde :)

Dit is dus de eerste levende Krulwilg op de blog. Via mijn zus weet ik dat de wijk in de 60er jaren is gebouwd, zo'n 40 a 45 jaar geleden, en toen is ook de boom aangeplant. Het zijn zeer snel groeiende bomen en ze houden van vochtige grond maar ook op droge grond doen ze het nog wel, alleen verliezen ze dan nog voor de herfst veel bladeren.

Krulwilg is een cultivar die in Latijns-wetenschappelijke terminologie als Salix Babylonica ´Tortuosa´ of ook nog vaak als Salix Matsudana ´Tortuosa´ aangeduidt wordt.

GROTE KATTENSTAART


Vlakbij de plek waar ik ook de vorige planten aantrof staan langs de oever ook deze Grote Kattenstaarten.

De takken die links in beeld komen zijn van een kleine Elsenboom.

Grote Kattenstaart = Lythrum Salicaria.

MYSTERIEUS PLANTJE


Ook deze werd gevonden bij het laatste bezoekje aan het Westerpark.

Ook dit kleine mysterieuze plantje groeit op hetzelfde stenen muurtje waarop ook de Kompassla groeit.

Of die donkere bovenkant een bloem is of een vrucht, ik zou het niet weten, ook niet of de witte stipjes van de plant zelf zijn of dat het een Schimmel of een Poliep of iets van een Insekten is, geen idee.

Ik vind het iets weg hebben van een vetplantje maar ik ben vergeten aan de blaadjes te voelen om te checken of het als een vetplantje aanvoelt.

Alweer een raadsel op te lossen :)

GROTE RATELAAR ZAAD


Zondagmiddag 15 juni ook gevonden in het Bossche Westerpark, de uitgebloeide Grote Ratelaar waarvan ik laatst beweerde dat die ook wettelijk beschermd was maar dat is dus niet zo.

Ik baseerde me op
http://wilde-planten.nl/grote%20ratelaar.htm
maar de info aldaar is in dit geval dus niet correct.

Dit is een zaadstengel met holle zaaddoosjes en als je met het stengeltje schudt hoor je de eigenlijke zaadjes in de zaaddozen rammelen / ratelen. Zo komt ie, neem ik aan, aan zijn naam.

Dat ie hier horizontaal gefotografeerd is is omdat ik de stengel geplukt had om ermee te rammelen. Ik hield em dus in de hand terwijl ik em fotografeerde en horizontale foto's zijn wat gemakkelijker te verwerken in Blogger, vandaar.

Grote Ratelaar = Rhinanthus Angustifolius (of Rhinanthus Serotinus).